Recenziók

Buda Béla írása

Megjelent az Élet és tudomány 2009. májusi számában


A kis kötet kevésbé ismert, vidéki kiadó gondozásában jelent meg, láthatóan egy induló sorozat részeként, mert már megelőzte a dohányzás leküzdéséről szóló könyv. Ez a munka a számítógépes játékokkal kialakuló függőség megkapóan őszinte és hiteles története, bár valószínűleg nem igazi önvallomás, hanem írói utánérzés, ez azonban nem von le semmit az értékéből.

Középkorú asszony – Garay Zsuzsanna – számol be kötődésének és függőségének történetéről, olyan keretben, mintha orvosának akarná elmesélni az egészet. Körülbelül egy beszélgetés idejét teszik ki a fejezetek: a szerző kazettákról ír, mintha magnóra mondaná az egészet, a terápia érdekében. A kazetták tartalmából azután mindig egy-egy összefüggés, élettörténeti háttér vagy emberi probléma kerül elő, amely hozzájárulhatott a szenvedély kialakulásához. A számítógép miatt a főhős elhanyagolta a családját, nem törődött egészségével, magára maradt, míg azután orvosa segítségével, az őszinte helyzetfeltárás révén megnyílt előtte a változás útja.
Mint a kis kötet rövid előszava írja, már hazánkban is több mint egymillió ember él a számítógép bűvkörében, és épít fel maga számára virtuális világot. Ez hasznos lehet, a gép fontos munkaeszköz, de sokaknak a „második világ” – a Második Élet, ahogy a szerző kifejezi – a valóság előli menekülés eszközévé válhat, és ez zavarokat okozhat. Itt akar segíteni a könyv, bemutatva az átélés és visszaemlékezés oldaláról a hozzászokás és a függőség stációit és a mögöttük rejlő okokat.
Ma már igazán bőséges a szenvedélyek, függőségek magyar nyelvű irodalma: vannak visszatekintő élet- és szenvedélytörténetek is, de az ennyire köznapi, egyszerű, mintegy felvilágosító írás ritka. Ugyanakkor bizonyos, hogy ilyenre szükség van, hiszen problémájával sok ember csak egy-egy fejezetet, „kazettát” bír el egyszerre a szembenézésből. Ez a szöveg alkalmas az egyszerűbb vagy a hárító ember figyelmének felkeltésére is, és talán sokaknak adhat segítséget a menekülő kötődés megszüntetéséhez. (Függőség; Novum Verlag, Sopron, 2008, 102 oldal, 2990 forint)